مرغ های آنتی بیوتیکی
اغلب در مورد مرغ های بسته بندی از گوشه و کنار اخبار ضد و نقیضی منتشر میشود. تعدادی از این خبرها شایعه و کذب محض، اما برخی موضوعاتی است که باید صحت و سقم آن مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به مطالبی که در مورد آلودگی مرغ های بسته بندی به سرب و برخی آنتی بیوتیک ها مطرح است و باورهایی که در خصوص مرغ های طعم دار و منجمد و تاریخ گذشته در میان مردم و در شبکه های مجازی در حال انتشار است با دکتر آراسب دباغمقدم، متخصص علوم و صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش گفتوگویی انجام دادیم.
چندی پیش خبری درخصوص آلودگی مرغ ها به سرب منتشر و از آن زمان تا به امروز باعث نگرانی بسیاری از خانواده ها شده است. دکتر دباغ مقدم میگوید اینکه گفته میشود مرغ ها آلوده به مقداری سرب هستند نیاز به اثبات دارد.
واقعیت این است که سرب میتواند از محیط جذب بدن مرغ شود و اگر آلودگی احتمالی وجود داشته باشد در مرغداری هایی است که در کنار بزرگراه ها، فاضلاب های صنعتی و کارخانجات شیمیایی احداث شدهاند. به این واسطه مرغ ها با آشامیدن آب حاصل از این فاضلاب ها، به سرب و دیگر فلزات سنگین آلوده میشوند.
البته احتمال انتقال سرب از طریق دان مرغ که در خاک های آلوده به سرب پرورش یافته هم وجود دارد که باید آزمایش های مختلف انجام و وجود آن اثبات شود. خانوادهها درخصوص آلودگی مرغ به سرب نباید نگران باشند، زیرا دامپزشک سلامت مرغ ها را پیش از انتقال به کشتارگاه و دو بار پس از آن طی مراحل مختلف بررسی و اگر مورد مشکوکی وجود داشته باشد آزمایش های لازم انجام میشود.
باقی ماندن آنتی بیوتیک در مرغ ها حقیقت دارد
مدت زمان زیادی طول کشید تا اکثر خانوادهها پذیرفتند که به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی از هورمون برای مرغها استفاده نمیشود. حال بحث وجود باقیمانده های آنتیبیوتیک در مرغ و مقاومت دارویی که در بدن مصرفکننده ایجاد میکند خانوادهها را جویای دانستن صحت و سقم این موضوع کرده است.
این متخصص میگوید طبق تحقیقاتی که اخیرا روی تعدادی از مرغ ها و تخممرغ های موجود در بازار انجام شده بیانگر استفاده نادرست تولیدکنندگان از آنتی بیوتیک ها و وجود باقیمانده های آنتی بیوتیک در این محصولات است.
برخلاف باور اغلب خانواده ها این ترکیبات با دور ریختن آب پخت اولیه مرغها به مدت پنج تا ده دقیقه و استفاده از هویج و سایر سبزیجات حذف نخواهد شد و پایش دائمی محصولات پروتئینی از سوی سازمانهای ذی ربط به منظور احراز سلامت آن برای مصرف کننده ضروری است.
به همین دلیل استفاده از مرغ های سبز بدون آنتی بیوتیک توصیه می شود زیرا این مرغ ها در طول دوره ی پرورش هیچ گونه آنتی بیوتیکی دریافت نمی کنند و چندین مرحله آزمایش و نمونه برداری توسط سازمان دامپزشکی انجام میگیرد.
دل و سنگدان مرغ قابل خوردن است؟
کلیه و کبد (جگر سیاه) دو عضو سم زدای بدن جهت دفع سموم و داروهای مصرفی است و بر اساس مطالعات انجام شده، چون در بسیاری از مرغداری های صنعتی دوره های منع مصرف مرغ بعد از تجویز داروهای مختلف مانند آنتی بیوتیک ها رعایت نمیشود و مقدار زیادی از این داروها در جگر مرغ باقی میماند، مصرف آن چندان توصیه نمیشود. اما مصرف دل و سنگدان مرغ مشکل خاصی نداشته و میتوان آن را مصرف کرد.
آیا مرغ های طعم دار سالم هستند؟
برخی خانواده ها بر این باورند مرغ هایی که در برخی فروشگاه ها و سوپر گوشت های بزرگ قطعه بندی، تکه و طعم دار میشوند از انواع مرغ های بیکیفیت و تاریخ گذشته هستند. دکتر دباغمقدم میگوید از نظر قانونی اگر هر مرکز یا فروشگاهی بخواهد فرآوری خاصی روی گوشت و مرغ انجام دهد باید مجوز فرآوری گوشت از سازمان دامپزشکی کشور را داشته و یک دامپزشک ناظر هم در آن فروشگاه حاضر باشد. در غیر این صورت خرید گوشت و مرغ طعم دار یا فرآوریشده از این فروشگاه ها را توصیه نمیکنیم.
مرغ وایتکسی حقیقت دارد؟
گاهی در برخی وب سایت ها اخباری مبنی بر سفید کردن بدن مرغ ها با وایتکس منتشر میشود. به گفته عضو هیات علمی دانشگاه تا زمانی که مرغ ها بدون بستهبندی عرضه میشدند برخی عرضهکنندگان اقدام به سفید کردن مرغ با وایتکس میکردند، چون اغلب خانواده ها مرغی را تازهتر و بهتر میدانستند که پوست سفیدتری داشته باشد که البته مصرف وایتکس در مقادیر کم نه موجب بیماری میشود و نه از ارزش غذایی مرغ میکاهد. خوشبختانه این روزها که مرغ به صورت بهداشتی و در بستهبندی به دست مصرفکننده میرسد هیچ نگرانی خاصی در مورد مصرف این نوع ترکیبات وجود ندارد.
مرغ گرم بهتر است یا منجمد؟
با توجه به سیاست تنظیم بازار و ورود تعدادی مرغ های منجمد وارداتی به برنامه غذایی، این پرسش مطرح است که آیا میتوان به این مرغ ها اعتماد کرد. این متخصص میگوید هر فرآورده و محصول گوشتی که بخواهد وارد کشور شود تحت نظارت سازمان دامپزشکی قرار میگیرد و از نظر سلامت و کیفیت قابل اطمینان هستند و در صورتی که مرغ های منجمد به خوبی فرآیند انجماد را طی کرده باشند در مقایسه با مرغ های گرم از جهت ارزش تغذیهای تفاوت چندانی ندارند.
این مرغ ها را نخورید
با ورود مرغهای منجمد به بازار برخی اقدام به خرید تعداد زیادی مرغ و ذخیره سالانه آن در فریزر میکنند با این تصور که مرغهای منجمد با گذشت تاریخ مصرف فاسد نمیشوند. به گفته دکتر دباغ مقدم، فسادپذیری مرغ از گوشت قرمز بالاتر است و مرغ گرم یا منجمد پس از گذشت تاریخ مصرف مندرج روی بستهبندی غیرقابل مصرف میشوند و در مواردی که دچار فساد میکروبی نشده باشند تنها برای خوراک دام قابل مصرف هستند.