شستن مرغ با وایتکس حقیقت دارد؟

اتفاق عجیبی که این روزها حسابی سر و صدا کرده است و بحث های زیادی را به راه انداخته است موضوع شستشوی مرغ ها با وایتکس است البته نه مرغ های سالم بلکه مرغ های فاسد. در ویدئویی که چند هفته قبل در فضای مجازی منتشر شده بود، مشخص شد تعداد زیادی از مرغ فروشی ها اقدام به فروش مرغ های فاسدی کرده اند که با کمک وایتکس نونوار شده بودند و از لحاظ ظاهر با نوع سالم و تازه آن مو نمیزدند.

برای اینکه بدانیم واقعیت چیست و چند درصد از مرغ هایی که در خانه های ماست وضعیتی شبیه مرغ های فاسد بازار دارد سراغ دکتر آراسب دباغ مقدم، متخصص علوم غذا و صنایع غذایی و نایب رئیس کمیته تخصصی بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی ایران رفتیم تا درباره جزئیات این موضوع برایمان توضیح دهد.

شستن مرغ با وایتکس!

قصه از کجا شروع شد؟

کافی است صفحه جستوجوگر اینترنت خود را باز کنید تا با تایپ «شستن مرغ با وایتکس» چند ده صفحه با عکس و ویدئوهای مختلف درباره این داستان پیشرویتان باز شود؛ ویدئویی که در آن چند مامور وزارت بهداشت با ورود به یک مرغ فروشی با یخچالی پر از مرغ های فاسد مواجه میشوند و بعد از خارج کردن این مرغها از مغازه و ریختن وایتکس روی آنها، مرغها را درون سطل زباله میریزند.

 اما داستان به همین جا ختم نمیشود چون دوستان محترم در همان مرغ فروشی با دور شدن ماموران از محل، مرغ های فاسد دور ریخته شده را مجددا از درون سطل زباله به داخل یخچال برمیگردانند و ادامه ماجرا که در ویدئو میبینید. همین داستان کافی بود که برای پیدا کردن جواب سوال هایمان سراغ کسی برویم که دستی در نظارت بر این متخلفان دارد.

دکتر دباغ مقدم برای توضیح این موضوع میگوید: «راستش را بخواهید سازمان پشتیبانی دام و طیور در سال گذشته بیش از اندازه نیاز بازار، مرغ در انبار ذخیره کرده بود که این ذخیره، بازار فروش و عرضه این ماده غذایی را بر هم زد. به این ترتیب که مرغ فروشها به بهانه اینکه مرغ های ذخیره شده اجازه رونق و افزایش قیمت را به ما نمی دهد، مرغ تاریخ گذشته و بی کیفیت خریده و به مردم عرضه کردند.

اما دکتر دباغ مقدم درباره دلیل دوم این کلاهبرداری میگوید: «هر ماده غذایی برای خود تاریخ مصرف مشخصی دارد پس مرغ هایی که بیش از اندازه نیاز ذخیره شده بعد از مدتی در انبار با پایان تاریخ انقضا فاسد میشوند بنابراین از بین رفتن این تعداد محصول بسته بندی شده برای مرغدارها اصلا به صرفه نبود.

به ناچار به فکر تغییر در ظاهر این مرغ ها برای فروش و بالا بردن ماندگاری آنها افتادند. به این ترتیب که با عوض کردن بسته بندی های قدیم و قرار دادن مرغ ها در بسته بندی های تازه و چاپ تاریخ جدید دوباره آنها را وارد مرغ فروشی ها کردند.»

اگر تا اینجای ماجرا را باور نکردید در ادامه مطلب منتظر خواندن عاقبت این مرغ های دست دوم باشید.

چرا مرغها با وایتکس شسته میشوند؟

در مرحله بعد ماجرا دست سودجویانی میافتد که ارتباط مستقیمی با همان ویدئوی منتشر شده دارند. اما شاید باور نکنید معلومات کم و باورهای اشتباه ما در خرید مرغ راه را برای کلاهبردارها باز و هموارتر میکند. حتما میپرسید چرا؟

چند درصد ما معتقدیم که مرغ هرقدر سفیدتر و روشنتر باشد، کیفیت بهتری دارد و برای خرید و مصرف مناسبتر است؟ با یک دودو تا چهارتای ساده متوجه میشوید که باور اشتباه ما هم بهانه خوبی دست این متقلبان میدهد تا برای سلیقه و ذائقه ما تعیین تکلیف کنند.

دکتر مقدم معتقد است: «شهروندان باید بدانند مرغ سالم، طبیعی و خوب باید رنگ زرد کهربایی داشته باشد. پس اولین دلیل مصرف وایتکس برای سفید کردن رنگ مرغها باور اشتباه مردم در خرید و اعتماد به مرغ های سالم است چرا که از هر خانم خانه داری بپرسید که برای خرید چه نوع مرغی را تازه تر و بهتر میداند پاسخ همان مرغ سفید است.

 اما دلیل بعدی استفاده از وایتکس خاصیت میکروب و گندزدایی آن است که به دلیل ترکیباتی مانند هیپوکلریت سدیم و کلری که در ماده اصلی آن است میکروب ها را از سطح مرغ های فاسد پاک کرده و ظاهری سفیدتر و تازه تر به آن می دهد.» اما حتما میپرسید چطور با نوش جان کردن این مرغ ها هنوز زنده اید؟

دکتر مقدم پاسخ میدهد: شستشوی مرغ ها با وایتکس به طور حتم خطراتی را در پی خواهد داشت اما مصرف آن در مقادیر کم نه موجب بیماری خواهد شد و نه از ارزش غذایی آن میکاهد چون در کل دنیا از کلر و ترکیباتی شبیه آن برای ضد عفونی اصولی میکروب های خطرناک و کشنده آب استفاده میکند.

اما مقدار مصرفی که برای شستشو و تغییر رنگ مرغ از وایتکس استفاده میشود خطر زا نیست و بعد از شستشوی مرغ ها کاملا از سطح آن پاک میشود. با این حال این بلا فقط سر مرغهای فاسد یا تاریخ گذشته می آید که به هیچ وجه از سمت وزارت بهداشت صنایع غذایی و دامپزشکی تایید شده نیست و کاملا غیرقانونی است.

مرغ گرم یا منجمد؟

مرغ با وجود ماندگاری طولانی که دارد می تواند تا مدتها بدون تولید میکروب مصرف شود و هیچ بیماری را به شما منتقل نکند اما با گذشت تاریخ مصرف، کیفیت آن هنگام مصرف به شدت افت میکند و زمان پخت رنگ، بو، مزه و خاصیت های یک مرغ سالم را ندارد.

پس مصرف کنندگانی که بیخبر از همه جا مرغ هایی را میخورند که تاریخ مصرف آن گذشته بهطور معمول دچار بیماری یا مشکل خاصی نمیشوند مگر در مواردی که مدتی بیشتر از تاریخ نگهداری یک مرغ و دمای نگهداری آن گذشته باشد که آن هم به وضوح از ظاهر بوی یک مرغ پیداست.

اما شاید بعد از خواندن همین چند خط به این نتیجه رسیده باشید که مرغ های باز (به اصطلاح گرم) و تکه شده مرغهای تازه تر و بهتری برای مصرف هستند.

شستن مرغ با وایتکس!

در پاسخ به این استدلال هم باید بگوییم که فرآیند تقلب و تغییر دادن ظاهر مرغ های تاریخ گذشته در هر دو شکل باز و بسته بندی و منجمد آن وجود دارد اما اگر به تازه بودن محصولات مرغ فروشی هایی که از آنها خرید میکنید اطمینان دارید، قطعا مرغ های گرم، بهتر، پرخاصیت تر و مطمئن تر برای مصرف روزانه هستند.

اما تاکید میکنیم این تنها در صورتی است که فروشگاه مورد نظر مرغ های گرم تازه به مشتریان عرضه کند و از همه مهم تر اینکه شما مرغ گرم خریداری شده تان را در فرصت ۷۲ ساعته مصرف کنید چرا که اگر مرغ ها دوباره در دمای فریزر منجمد شوند از جهت کیفیت و خاصیت هیچ تفاوتی با مرغ یخ زده نخواهد داشت.

چگونه مرغ سالم بخریم؟

بهترین توصیه ما به مصرف کنندگان، خرید مرغ از فروشگاه های زنجیره ای یا میادین میوه و تره بار و در واقع مکان هایی است که تحت نظارت مستقیم سازمان دامپزشکی هستند تا جایی که بیشتر این مراکز خرید با حضور دکتر دامپزشک بر کیفیت و تازگی این محصولات نظارت دارند.

عرضه مرغ به شکل باز در مرغ فروشی ها به زودی جمع آوری میشود اما تا آن زمان توصیه ما خرید مرغ های بسته بندی و سالم با مهر نظارت سازمان دامپزشکی از فروشگاه هاست.

بهتر است از فروشگاهی که هیچ شناختی از محصولات آن ندارید مرغ از پیش قطعه شده و باز نخرید چرا که در بین آنها مرغ های بیماری است که به دلیل بیماری یا مشکلی نصف تن آنها بریده و به دور انداخته شده و نصف دیگر آن برای فروش به شکل قطعه قطعه به فروش میرسد. پس بهتر است مرغ کامل تهیه و بعد برای سهولت در مصرف آن را قطعه قطعه کنید.

از طرفی آبی که مرغ در حال پخت آن را به رنگ کدر درمیآورد باید آن قدر بجوشد تا کاملا شفاف شود و دمای مرکزی (نه دمای سطحی) پخت مرغ باید به ۷۵ درجه سانتیگراد برسد تا از سالم بودن مرغی که نوش جان میکنید مطمئن شوید.

منبع: برترین ها

مشتاقانه منتظر دریافت نظرات شما دوستان عزیز هستیم